Каракачанов иска референдум \"срещу гей браковете и джендър понятията\"

Според министъра на отбраната, формулировката на въпроса за референдум, предложен от БСП е неправилна

Каракачанов иска референдум \
620 ~ 2 мин. четене

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага да се проведе референдум „срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България“. Това заявява той в официална позиция, публикувана на сайта на ВМРО.

„Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните“:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Причина за предложението на министъра е т.нар. Истанбулска конвенция. Според него тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България.

Той упреква БСП за въпроса, който предложиха да се проведе допитване до народа, а той е „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“. Каракачанов опровергава социалистите за формулировката му, тъй като за легитимно юридически заглавието на документа е "Конвенция на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". Министърът добавя, че така поставено предложението на БСП може да бъде основателно оспорено в Конституционния съд. Той смята, че така зададен въпросът е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

Според министъра на отбраната, голяма част от обществото категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н. Каракачанов коментира още, че от публичния дебат става ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

Подкрепи Economic.bg