Още по-сериозни санкции за неправилно изпреварване и насрещно каране

Младите шофьори да получават с 13 точки по-малко от досега, предлагат от МВР

Още по-сериозни санкции за неправилно изпреварване и насрещно каране

Снимка: Economic.bg

2069 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Шофьорите ще се разделят с повече точки при неправилно изпреварване, а при каране в насрещното ще има още по-сериозна санкция за нарушителите. Освен това новите шофьори ще получават доста по-малко първоначални контролни точки от досега, а пълният брой от 39 точки ще се получава едва след достигането на две години стаж. Това е записано в проекта на Наредбата за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки и условията и реда за отнемането и възстановяването им, публикуван за обществено обсъждане от МВР.

Водачите ще се разделят с 10 контролни точки, ако изпреварват неправилно и създадат опасност за движението. До момента за това нарушение се отнемаха 8 точки. Така, ако шофьор допусне 4 неправилни изпреварвания ще изчерпи наличните 39 контролни точки и ще трябва да се яви на изпит за възстановяване им.

Друга новост е отнемането на 10 контролни точки при каране в насрещното платно. Ако нарушението се повтори, от КАТ ще отнемат 12. Тази санкция се добавя към глобата от 1000 до 4000 лв. и отнемането на книжката от 3 до 6 месеца, които бяха приети през 2016 г.

Младите шофьори ще получават първоначално 26 контролни точки, а оставащите 13 – след придобиване на стаж от 2 години като водачи на МПС.

Възстановяването на контролните точки може да се случи само веднъж в годината, а шофьорът трябва да е платил всичките си глоби. Има възможност за възстановяване на точките служебно – след изтичане на 2 години от датата на последното наказателно постановление. 
Подкрепи Economic.bg