Каталунските сепаратисти искат да преизберат Пучдемон

Плановете са той да произнесе реч пред регионалния парламент в Барселона чрез видео връзка

Каталунските сепаратисти искат да преизберат Пучдемон
348 ~ 1 мин. четене

Основните каталунски сепаратистки партии в Каталуния се договориха да преизберат по-късно този месец Карлес Пучдемон за ръководител на автономната испанска област, пише Associated Press.

Пучдемон, който оглавяваше каталунското регионално правителство, бе отстранен от поста от централната власт в Мадрид след референдума за независимост на Каталуния, обявен за незаконен от испанското правосъдие. Оттогава Пучдемон е в Брюксел и ако се върне в Испания, ще бъде незабавно арестуван за бунт и опит за отделяне на Каталуния от Испания.

На 21 декември в Каталуния бяха проведени нови избори за местен парламент. Тогава най-много гласове спечели партията „Гражданите”, която се обявява за единна Испания. Сепаратистките партии - "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" на Ориол Жункерас - обаче получиха крехко мнозинство в регионалния парламент. Жункерас, бивш вицепремиер на Каталуния, е в затвор в Испания по обвинения в бунт и сепаратизъм.

Испански медии пишат, че снощи в Брюксел Пучдемон се е срещнал с генералния секретар на „Републиканската левица на Каталуния” Марта Ровира. Пучдемон е получил нейната подкрепа за преизбирането му начело на Каталуния. Говорители на двете каталунски партии, пожелали анонимност, потвърдиха информацията в медиите.

Кандидатите за премиерския пост на Каталуния произнасят реч пред парламента, преди депутатите да гласуват за тях. Говорителят на "Републиканската левица на Каталуния" каза, че Пучдемон ще предложи да говори по видеоконферентна връзка от Брюксел пред каталунския парламент по-късно този месец. Друг вариант е депутат от партията на Пучдемон да прочете задължителната реч, която кандидатът за премиер трябва да произнесе преди гласуването в парламента.

Подкрепи Economic.bg