Китай обяви война на пластмасата

Страната забранява използването на найлонови торбички още до края на годината

Китай обяви война на пластмасата

Снимка: Unsplash

Китай засилва ограниченията върху производството, продажбата и използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, заяви държавният оран за планиране, тъй като страната се стреми да се справи с един от най-големите си екологични проблеми.

Големи количества необработени пластмасови отпадъци се заравят в депата или се изхвърлят в реки. 
Организацията на обединените нации определи пластмасите за еднократна употреба като едно от най-големите екологични предизвикателства в света, припомня Евронюз.

Националната комисия за развитие и реформи и Министерството на екологията и околната среда, които обявиха новата политика, заявиха, че пластмасовите торбички ще бъдат забранени във всички големи градове на Китай до края на 2020 г. и във всички градове и села през 2022 г. Пазарите, продаващи пресни продукция, ще бъдат освободена от забраната до 2025 г.

Други артикули като пластмасови прибори от магазини за храна и пластмасови куриерски опаковки също ще бъдат забранени.

До края на 2020 г. ще влезе в сила забрана в ресторантьорския бизнес за използването на сламки за еднократна употреба. До 2025 г. градовете в Китай трябва да намалят потреблението на пластмасови изделия за еднократна употреба в ресторантьорството с 30 процента.

Някои региони и сектори също ще се сблъскат с ограничения върху производството и продажбата на пластмасови изделия, въпреки че все още не е ясно кои географски райони.

Китай също забрани вноса на всички пластмасови отпадъци и използването на медицински пластмасови отпадъци при производството на пластмаса.

Производството и продажбата на пластмасови торби с дебелина под 0,025 мм ще бъде забранено, както и пластмасовото фолио с дебелина по-малко от 0,01 мм за селскостопанска употреба.

Китай вече повишава процента на рециклиране и изгражда десетки бази за „цялостно използване на ресурсите“, за да гарантира, че повече продукти се използват повторно като част от войната на страната срещу отпадъците, допълва Евронюз.
Коментари: 0