Китай „пипна“ статистиката, за да се доближи до целта си за икономически ръст

Анализаторите очакват Пекин да си „подсигури“ постигането на целта за десетилетието и чрез икономически стимули

Китай „пипна“ статистиката, за да се доближи до целта си за икономически ръст

Снимка: Pxfuel

Китай ревизира нагоре своя икономически растеж за всяка една от годините в периода 2014-2018 г., сочат данните от статистическия институт на страната, пише Reuters. Със завишените числа ще е по-лесно да изпълни целта си до 2020 г. да удвои размера на китайската икономика спрямо десет години по-рано.

Годишният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през годините между 2014 и 2018 г. е ревизиран с 0.1 пр. п. нагоре, като по този начин той вече е 7.4% (2014 г.), 7% (2015), 6.8% (2016), 6.9% (2017) и 6.7% (2018).

Въз основа на преразгледаните от китайския статистически институт данни, за да изпълни целта си до края на десетилетието, приключващо след 2020 г., да удвои ръста на БВП, през тази година за Китай ще бъде достатъчно да постигне нетен ръст на БВП от поне 5.6%.

„Вярваме, че това ревизиране на данните осигурява на Пекин известна гъвкавост при определянето на целта за икономическия растеж през 2020 г. То също така премахва необходимостта от предоставяне на нов пакет големи икономически стимули, които биха могли рязко да увеличат системните рискове за икономиката“, коментира в свой анализ компанията Nomura.

Източници от китайските политически среди са коментирали, че за тази година Пекин планира да определи по-ниска цел за ръста на БВП от около 6%, отколкото през 2019 г., когато целта бе за 6-6.5%. Китай разчита основно на повишените инвестиции в инфраструктура да предотвратят по-рязко забавяне на икономическия растеж. Целите на страната за ръста на БВП ще бъдат обявени през март.

Заради ожесточената търговска война със САЩ годишният ръст на китайската икономика през 2019 г. се забави до 6.1%, което е най-слабият растеж от почти 30 години насам. Именно затова анализаторите очакват от Пекин да предостави някакви икономически стимули, за да насърчи инвестиционната дейност в страната, както и търсенето от страна на местните потребители.

Много от наблюдателите на ситуацията в Китай гледат на 2020 г. като на година от ключово значение за управляващата Комунистическа партия да изпълни своята цел до края на десетилетието 2010-2020 г. да удвои БВП на страната и доходите.

Коментари: 0