Китай потвърди пред САЩ за визитата на Ким Чен-ун

Според говорителя на Белия дом натискът на Вашингтон срещу Пхенян създава подходяща атмосфера за диалог

Китай потвърди пред САЩ за визитата на Ким Чен-ун

Китайският президент Си Дзинпин (отляво) със севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Снимка: БТА

Китайското правителство е потвърдило пред САЩ за визитата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин. Това съобщи говорителят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Reuters.

„Китайското правителство се свърза с Белия дом, за да ни информира за визитата на Ким Чен-ун в Пекин. По време на този брифинг бе предадено и лично съобщение от президента Си Цзинпин до президента Тръмп, което му бе съобщено“, каза Сандърс и добави: „САЩ остават в близък контакт с нашите съюзници Южна Корея и Япония. Приемаме това развитие като поредно доказателство, че нашата кампания на максимален натиск създава подходяща атмосфера за диалог със Северна Корея“.


Един от водещите китайски дипломати и член на правителството Ян Цзечъ ще посети Сеул утре, за да информира официални лица, сред които президента Мун Дже-ин, за визитата на лидера на КНДР Ким Чен-ун в Пекин, съобщи южнокорейското президентство.

Високопоставен представител на президентството заяви, че е положително за наближаващите срещи на върха на КНДР с Южна Корея и САЩ, че Ким Чен-ун е споменал възможността за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент.

Коментари: 0