Китай приземи кораб на Луната

Луноходът ще търси доказателства за произхода на естествения земен спътник

Китай приземи кораб на Луната

Снимка: CNSA

Китай успешно приземи космически кораб на Луната, съобщиха китайските държавни медии. Целта на мисията е да се съберат проби от лунната повърхност, които да бъдат донесени за изследване на Земята. Те трябва да помогнат на учените да научат повече за произхода на естествения земен спътник.

Безпилотната сонда Chang’e-5, кръстена на китайската богиня на Луната, беше изстреляна на 24 ноември.

Мисията ще се опита да събере 2 кг проби от непосещаван преди това район в голяма равнина, известна като „Океан на бурите“.

Ако мисията бъде изпълнена по план, това ще направи Китай третата държава, която е взела лунни проби след САЩ и Съветския съюз.

Десантното превозно средство, което се докосна до повърхността на Луната, е един от няколкото космически кораба, разположени от сондата Chang’e-5.

След като кацна, апаратът трябва да пробие в земята с роботизирано рамо, след което да прехвърли пробите си от пръст и скали в друг апарат, който след това ще се издигне и ще се качи с орбиталния модул.

Държавната телевизия CCTV заяви, че машината ще започне да събира проби през следващите два дни.

Китай осъществи първото си лунно кацане през 2013 г. През януари миналата година сондата Chang’e-4 се докосна до тъмната страна на Луната, първата космическа сонда въобще, която направи това.

Коментари: 0