Китай пусна „най-бързия влак в света“

Използвайки електромагнитната сила, влакът левитира над коловоза без контакт с релсата

Китай пусна „най-бързия влак в света“

Снимка: CGTN/Twitter

46025 ~ 2 мин. четене

Китай представи нов високоскоростен влак на магнитна възглавница. Твърди се, че той е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 км. в час и че в някои сценарии пътуването с него ще бъде по-бързо от летенето със самолет. Това е една от най-големите китайски жп инвестиции.

"Най-бързият сухопътен транспорт в света", така китайците нарекоха новия си влак и го определиха като авангардно научно и технологично постижение. Маглев влакът, готов за комерсиална употреба, излезе във вторник от фабриката гр. Циндао, провинция Шандун, съобщи Reuters. Максималната му скорост е 600 км/ч, което е повече от тази на някои самолети, чиято средна крайцерска скорост е 500-900 км/ч.

Думата "маглев" произлиза от "магнитна левитация", която обяснява технологията на този влак. Благодарение на електромагнитната сила влакът левитира над релсата, което елиминира основния проблем на всеки сухопътен транспорт – силата на триене. Това му позволява да развива безпрецедентни скорости.

Шанхай вече има една кратка влакова маглев линия, която свързва центъра на града с едно от летищата. Но все още в света липсва пълноценна междуградска маглев линия. Причината за това е високата цена на технологията.

Факт е, че маглев влаковете не могат да бъдат интегрирани в съществуващата железопътна инфраструктура, за тях трябва да се построят отделни линии с Т-образна магнитна релса, което ги прави много скъпи за пускане.

Китай твърди, че маглев ще може да намали времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) до 2.5 часа. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа, а с високоскоростен влак – за 5.5 часа.

Япония и Германия също се интересуват от технологията маглев, надявайки се да пуснат подобни високоскоростни линии на своите територии.

Подкрепи Economic.bg