Китай започва изграждането на петата си ракетна площадка

Страната предвижда да стане лидер при изстрелването на спътници, където търсенето е много голямо

Китай започва изграждането на петата си ракетна площадка

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Пристанищен град в Източен Китай стартира амбициозен план за изграждане на петата ракетна площадка в страната, с по-дългосрочна цел да се разшири космическата инфраструктура и да се отговори на очаквания бум при търговските мисии. Инженерингова компания в източната провинция Джъдзян спечели търг за изграждане на площадка за изстрелване в град Нингбо, както и част от командния център и съоръжение за сглобяване и изпитване, съобщава Reuters.

Като част от инфраструктурните планове на правителството на Джъдзян за периода 2021-2025 г., Нингбо ще инвестира 20 млрд. юана (3 млрд. долара) в центъра за изстрелване на ракети в Планината на слона. Центърът ще може да изпраща 100 мисии годишно.

Според местни медии регионът има добро разположение за изстрелване на ракети, сравнимо с нос Канаверал, дом на Космическия център „Кенеди“ във Флорида.

През следващите 5 до 10 години Китай предвижда да изпрати много спътници в Космоса, които ще предлагат услуги, вариращи от високоскоростен интернет за самолети до проследяване на пратките с въглища.

За да отговори на търсенето на изстрелвания, Китай ще трябва да изгради по-големи ракети, които могат да носят повече сателити или да построят повече стартови площадки, или и двете. Понастоящем държавата разполага с четири стартови площадки - три във вътрешността на страната и една на южния остров Хайнан.

Китай стартира 39 мисии през 2020 г., включително безпилотна сонда до Марс, и се очаква да има повече от 40 изстрелвания тази година, според държавни медии. Азиатската държава може да изстреля над 1000 сателита с ниска околоземна орбита през следващите години, съобщи държавният Global Times в сряда, позовавайки се на експерт от космическата индустрия.

Long March-5, най-голямата ракета в Китай, е в състояние да транспортира 60 спътника наведнъж, каза експертът.

Коментари: 0