Районният кмет на „Лозенец“ поиска събарянето на „Златен век“

Небостъргачът на „Артекс“ стана повод за граждански протести, а според Столична община той няма разрешение за строеж

Районният кмет на „Лозенец“ поиска събарянето на „Златен век“

Снимка: bTV

Новоизбраният районен кмет на „Лозенец“ Константин Павлов е отправил искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за издаване на заповед за събаряне на небостъргача „Златен век“. В позицията се посочва, че разрешителното за строеж е загубило правното си действие.

В отделно искане, отправено до Столичния кмет и главния архитект на СО, Павлов   настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. „Лозенец I-ва част“, така че да бъдат приведени предвижданията на подробния план с тези на Общия устройствен план в съответствие с действащите законови изисквания.

Небостъргачът на „Артекс” стана повод за граждански протести, като освен това и строителството му беше спирано заради нарушения, а разрешителното на обекта беше поставено под въпрос, припомня bTV.

В разгара на скандала с разрешителното за строеж на „Златен век“, който се случи малко след началото на „Апартаментгейт“, в който също участва фирмата строител на небостъргача, столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че лично е решила да не удължи разрешителното за строеж на сградата. „В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата среда и пречат – включително на движението“, каза през март Фандъкова в интервю.

„Вчера от строителния контрол посочиха, че небостъргачът като сграда е законен, но за самото му строителство трябва да каже съдът, тъй като около разрешителното за строеж и валидността му се води дело. Според главния архитект е трябвало да се направи презаверка в края на миналата година, а това не се е случило“, добави тогава столичният кмет.

Според „Демократична България“, формацията, от която беше издигнат районният кмет на „Лозенец“, становището на Константин Павлов „идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столична община (СО), арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК арх. Несторов го задължи да се произнесе по казуса“.
Коментари: 0