Коронакризата забави отварянето на първия общински аквапарк в София

Вероятно той ще отвори врати през месец юли

Коронакризата забави отварянето на първия общински аквапарк в София

Снимка: Facebook, Йорданка Фандъкова

2864 ~ 2 мин. четене

Откриването на първия общински аквапарк в София, който се намира на територията на парк „Възраждане“, се забави заради извънредната обстановка около коронавируса. Комплексът е готов от месец март, но едва днес отваря вътрешният басейн. Външната част на комплекса, в която ще има 5 басейна и две пързалки, вероятно ще отвори врати през месец юли.

„Всички съоръжения са готови отдавна, но за съжаление заради извънредното положение нямаше как да отворим комплекса. От днес отваряме закрития басейн. Там има и изградена СПА зона, но тя ще отвори, когато отпаднат ограниченията”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на басейна.

Инвестицията в целия проект – аквапарка и вътрешния басейн със СПА център, е 9.5 млн. лв. От тях 5.3 млн. лв. са собствени средства на общинското дружество „Софийски имоти“, което стопанисва комплекса, а останалите – нисколихвен заем от Фонда за устойчиво градско развитие.

Еднократно посещение на затворения басейн е на цена от 9 лв. Децата ще ползват 20% отстъпка, а пенсионерите – 50% до 16 ч. Първите 100 души, които си купят месечна карта, която струва 126 лв., ще получат 20% намаление. Бонус очаква и първите 100 души, купили 3-месечна карта, която е 340 лв. – за нея те ще получат 30% отстъпка. 

Заради епидемичната обстановка в закрития басейн ще могат да плуват до 4 човека в коридор. На всички посетители ще се мери температурата, уточни още изпълнителният директор на „Софийски имоти” Димитър Шивачев.

„Първо искаме да видим каква е нагласата на потребителите за ползване на такъв тип услуги с оглед на епидемичната обстановка, преди да отворим аквапарка. Трябва да имаме икономическата обосновка, че отварянето на аквапарка ще бъде ефективно. Иначе от днес започваме подготовка, за да може да имаме готовност да го отворим в началото на юли“, уточни Шивачев.

Строителните дейности по разширението на парка в Зона Б-5 на район „Възраждане“ започнаха в началото на месец януари 2019 г. Те са част от програмата на Столична община за развитие на зелената система на града и увеличаване на възможностите за масов спорт. Изграденият преди няколко години парк ще бъде  разширен с още 25 декара, като върху тях ще бъде обособена  паркова зона с широки открити пространства и площадки за отдих с различна големина.

Подкрепи Economic.bg