Космическа совалка се разби над Калифорния

Инцидентът e отнел живота на единия пилот, другият е ранен и е хоспитализиран в тежко състояние

Космическа совалка се разби над Калифорния
4295 ~ 1 мин. четене

Експерименталният космически кораб Space Ship Two на "Върджин Галактик" се разби по време на изпитателен полет над Калифорния в петък вечер. Инцидентът e отнел живота на единия пилот, а другият е ранен и е хоспитализиран в тежко състояние. Отломките от кораба са се разпръснали над пустинята Мохаве, на около 160 км от Лос Анджелис,  съобщава Ройтерс.

Суборбиталният космически апарат се е разбил веднага след отделянето му от самолета WhiteKnightTwo, съобщи Федералното управление на авиацията на САЩ. „Наземните диспечери на космодрума в Махаве са загубили контакт с експерименталния кораб SpaceShipTwo. Инцидентът е станал над пустинята Мохаве малко след като корабът се е отделил от издигналия го във въздуха WhiteKnightTwo”, се казва в изявление на ведомството. Федералното управление на авиацията е започнало разследване на инцидента. 

„Върджин галактик спейсшип ту” е експериментален апарат, летящ до границата между земната атмосфера и космоса, като с него започваха опитите за комерсиално използване на космическия транспорт. Инцидентът представлява огромен удар за амбициите на компанията Virgin Galactic и може да се окаже катастрофа за развиващата се индустрия на космическия туризъм, коментират световните издания. Virgin Galactic е една от водещите фирми в търговската космическа надпревара. Въпреки това датата на излитане на първия търговски полет на Virgin бе многократно отлагана, а някои експерти се опасяват дали изобщо ще има такъв.

Инцидентът е вторият включващ американски космически апарат за тази седмица. Във вторник совалката Орбитъл Сайънс се взриви шест секунди след излитане на мисия за доставяне на товари до Международната космическа станция.

Подкрепи Economic.bg