Красимир Вълчев: Средната заплата във висшите училища е над 1700 лв.

Разликата между най-високите и най-ниските заплати е 2,5 пъти, обясни министърът на образованието

Красимир Вълчев: Средната заплата във висшите училища е над 1700 лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

1484 ~ 1 мин. четене
Средните брутни заплати във висшите училища са над 1700 лв. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БНР. По думите му във висшите учебни заведения доминират рентиерските модели на заплщане, а не политиката за привличане на по-млади преподаватели. "Те са избрали разликата между най-високите и най-ниските заплати да бъде 2,5 пъти", посочи той.

Според образователният министър мораториумът върху създаването на нови университети и филиали е временна и недобра мярка. "Броят на висшите училища не е основният проблем пред системата на висшето образование. Проблемът е, че в годините на прехода всички се разраснаха профилно и започнаха да обучават професионални направления, които не са присъщи на техния профил, нямат този капацитет, взимат преподаватели назаем от други висши училища - това, което се опитваме да ограничим", обясни Вълчев. 

Той допълни още, че приемът достигна крайният си предел. "Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%. Сега връщаме назад, но не самоцелно, защото имаме професионални направления, в които има недостиг на студенти", коментира министърът на образованието.

По думите му нерационалното търсене на висше образование - търсене само заради самата диплома, е избуяло в социалните, стопанските и правните науки. Тези професионални направления се намаляват най-много, подчерта той и обясни, че намалението се прави в зависимост от оценката за качество и реализация на висшите училища. Вълчев отчете, че приемът в държавните висши училища е намален от 58 хил. на 53 хил. за 3 години.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg