КТ „Подкрепа“ предлага нов вид отпуск за ваксинираните служители

Тя би намалила и тежестта върху осигурителната система, смятат от конфедерацията

КТ „Подкрепа“ предлага нов вид отпуск за ваксинираните служители

Снимка: Красимир Свраков

2282 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Конфедерация на труда „Подкрепа“ предлага нов вид отпуск за служителите, които се ваксинират срещу COVID-19. Идеята е да се даде възможност на тези, които се имунизират срещу коронавируса, да си вземат по един почивен ден след първата и след втората доза. Това би могло да се случи чрез промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител, с която се предвижда създаването на нов вид отпуск за граждански и обществени задължения, който да бъде предоставян на работещите по трудово правоотношение и на държавните служители. 

В писмо до служебния социален министър Гълъб Донев, публикувано на сайта на синдиката, от конфедерацията посочват, че предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим. От там мотивират предложението си научните доказателства, че преобладаващият брой от хората са с намалена трудоспособност като резултат от реакция на имунната система при ваксинацията.

Според изнесената официална информация имунният отговор на ваксинираните в първите дни диктува различни странични ефекти, като някои от леките до умерени нежелани реакции, включват: болка в ръката на мястото на инжектиране, температура, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите и др. В разглежданата хипотеза е налице пълна аналогия с освобождаването от работа при кръводаряване, при което се предоставя отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения, както за работниците и служителите по трудово правоотношение, така и за държавните служители“, се казва в писмото.

Според КТ „Подкрепа“ наличието на такава възможност при създаването на постоянна нормативна уредба би намалило и тежестта върху осигурителната система, тъй като хората с преобладаващи нежелани реакции биха се възползвали от предоставения отпуск при ваксиниране, а не от такъв за временна нетрудоспособност.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg