Кухи фирми източили 4 млрд. лв. от КТБ

Иван Костов е привикан на разпит

Кухи фирми източили 4 млрд. лв. от КТБ

Снимка: БГНЕС

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), което е довело до фалита на банката.

Това се твърди в доклада на Временната анкетна комисия за проверка на КТБ, който беше внесен в деловодството на парламента вчера вечерта, малко преди 18 ч, предаде Нова Телевизия.

С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида, заключава анкетната комисия. 

В същото време, 10 часа днес бившият премиер Иван Костов бе привикан на разпит в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Той ще дава показания по две досъдебни производства - за преференциалната лихва, предоставена му от КТБ и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката, съобщава в. "Труд".

Костов обаче не е единственият, който ще бъде разпитван. От прокуратурата преди време отбелязаха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

В доклада на комисията депутатите пренесоха на хартия твърденията си, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат.

От доклада става ясно, че основното занимание на банкера като ръководител на банката е било да финансира сам себе си.

Огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си, а и със самия Василев. Много от тях - създадени броени месеци, преди да получат кредити за милиони. Често одобрението се давало буквално в деня на искането.

След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му. А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.
С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида. И така на фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв.

Василев обаче не действал сам. Помагали са му на високо ниво. Другите виновници, според доклада, са ДАНС, КФН и БНБ.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ.

Ще се пишат и законови промени с тази цел.
Коментари: 0