Кунева обеща по-високи стипендии за студентите

Най-много средства отиват за издръжката на специалност медицина

Кунева обеща по-високи стипендии за студентите

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева предложи да бъде създадена тристранна работна група за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии с цел тяхното увеличаване. Това съобщи днес министър Кунева след среща с представители на протестиращите студенти за евростипендиите.

В работната група ще са представители на студентските организации, експерти от МОН и на Съвета на ректорите, заяви Меглена Кунева. Тя отбеляза, че те заедно ще изработят промените в бюджетите на висшите училища, които да бъдат представени и защитени пред Министерството на финансите.

Също като студентите, искаме промяна във финансирането на висшето образование, каза председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Доволни сме от диалога с министър Кунева, защото заедно ще се борим за увеличаване на стипендиите от държавния бюджет, заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова.

Министър Кунева заяви, че държавата не се оттегля от финансирането на студентите по медицина. Напротив, най-много бюджетни средства отиват за издръжката на тази специалност. Данните на МОН показват, че държавата дава около 7600 лева за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология - 8100 лева, по фармация - 7400 лева. За сравнение за бъдещите юристи излиза около 1200 лева, на инженери от 1500 до 2000 лева, доста по-ниска е издръжката за икономисти, административно управление и туризъм - около 700 лева на студент. 

Общият бюджет за 2016 г., само за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология, възлиза на близо 60 милиона лева. Докато за икономисти, административно управление и туризъм е два пъти по-малко - около 33 милиона лева, посочиха от МОН.

"Медицинските университети в България всяка година реализират излишък на средства от бюджетите си. Затова министерството ще предложи възможност 10 процента от тези пари да се отделят за стимулиране на студентите със стипендии", заяви министър Кунева. Тя посочи, че всички данни показват, че държавата не е оставила без финансиране обучението по медицина, защото вижда нуждата от лекари на пазара. "Бизнесът обаче изпитва глад за инженери и други видове специалисти", каза вицепремиерът. "Всички се опитваме да подпомогнем икономиката на България да се развива по-добре през образованието", допълни Меглена Кунева. 

Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече.

Коментари: 0