Курсът на паунда удари двуседмично дъно

Британската и световната икономика като цяло остават уязвими на геополитическите рискове

Курсът на паунда удари двуседмично дъно
4058 ~ 1 мин. четене

Курсът на паунда се понижи до двуседмично дъно. Спадът дойде, след като гуверньорът на британската централна банка, Марк Карни, че може би предстоят още понижения на лихвените проценти, отбелязва Bloomberg.

Стерлингът поевтиня спрямо всички 10 основни валути в света след речта на Карни, в която каза, че централната банка обсъжда какви са предимствата на краткосрочните икономически стимули. По думите му те се обмислят, тъй като възстановяването на британската икономика не е сигурно въпреки края на несигурността около Brexit и въпреки че икономическият ръст на Великобритания е под потенциално възможния.

Към 14:20 ч. българско време курсът на паунда се бе понижил с 0.50% спрямо долара, а спрямо еврото – с 0.52%.


„Коментарите са ярко напомняне, че Великобритания и световната икономика все още са доста крехки, тъй като продължават да бъдат затруднявани от геополитическите рискове“, коментира Валентин Маринов, ръководител на екипа за валутните стратегии по отношение на Групата на десетте (G-10) на компанията Credit Agricole. „Паундът би могъл да остане уязвим в очакване на следващото политическо решение във Великобритания в края на януари“, добавя той.

Коментари: 0