Кюрдите искат Сирия да се намеси в битката за Африн

Вижте коментарите в западните медии за турската операция

Кюрдите искат Сирия да се намеси в битката за Африн

Снимка: БТА

816 ~ 2 мин. четене
Кюрдите призоваха сирийския режим да се намеси в битката за Африн, съобщава "Гардиън". Изданието отбелязва, че от сирийския президент Башар Асад е било поискано да защити от атаката държавната граница с Турция.

Това ново развитие, близо седмица след началото на турската операция, може да подкопае кюрдските стремежи за самоуправление и ако искането бъде изпълнено, то може да създаде условия за пряка военна конфронтация между Анкара и Дамаск. Може също така и да се стигне до създаването на открит съюз между кюрдските сили, които са подкрепяни от САЩ, и правителство, което от години Вашингтон се опитва да свали от власт.

Американско-турските отношения се влошиха още повече след възникналите разногласия по съдържанието на телефонен разговор за офанзивата в Сирия, коментира "Дейли телеграф".
Изданието отбелязва, че Турция е в конфликт със своите съюзници от НАТО САЩ и Германия заради военната операция срещу кюрдските бойци в Сирия.

Вестникът посочва, че Вашингтон и Анкара спорят за това какво в действителност са си казали по време на своя телефонен разговор в сряда президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган. 

Според Белия дом Тръмп "е изразил безпокойство, че ескалиращото насилие в Африн може да подкопае общите цели в Сирия" и е "призовал Турция да деескалира и ограничи военните си действия и да избягва цивилни жертви и увеличаване броя на разселените лица и бежанците".

Турската страна обаче отрече да е получавала подобно мъмрене, коментира "Дейли телеграф".
Изданието отбелязва също, че операцията в Африн е накарала Германия да втвърди позицията си по отношение на Турция и да заплаши да замрази доставките на оръжие за Анкара.

Турските сили искат да отворят нов фронт в битката за кюрдската територия, пише британският вестник "Таймс". Изданието отбелязва, че подкрепяните от Анкара арабски сили, които водят боеве с кюрдските милиции в Северна Сирия, подготвят нов фронт, след като са признали, че първоначалните атаки през границата са забуксували.

Цитиран от вестника командир от силите на Свободната сирийска армия заявява, че хората му планират ново настъпление, което този път ще бъде предприето от територията на самата Сирия. Цели на операцията по думите му ще бъдат селищата около Тел Рифаат, град с преобладаващо арабско население.

Подозренията на Турция към кюрдите, най-близките американски партньори в Близкия изток, са дълбоки, пишат авторите на коментарна статия в "Ню Йорк таймс" Ан Барнард и Бен Хъбард. САЩ ги наричат съюзници. Турците ги наричат терористи. Сега пред американската политика се появяват усложнения заради турската офанзива срещу тях в Сирия, отбелязват авторите. В статията се посочва също, че Вашингтон е опитал да направи разграничение между кюрдите, които подкрепя, и тези в Африн, които не подкрепя, но самите кюрди не признавали подобна разлика.
Коментари: 0