Ледът на Антарктида се топи все по-бързо

Учени от НАСА и други институции проведоха проучване с най-новите налични технологии

Ледът на Антарктида се топи все по-бързо

Снимка: НАСА

2504 ~ 1 мин. четене

Нов анализ на съществуващите данни за Антарктида потвърждава това, което учените предполагаха от години: ледът по западната част на континента се топи все по-бързо.

Новото проучване, публикувано за първи път в научно списание на 13 февруари, използва данни от сателитите на НАСА, пише Quartz. Учени от тази агенция и други институции, които са съставители на изследването, са установили, че ледът изчезва от критично важния регион на Антарктида все по-бързо.

Учените са установили, че Антарктида е изгубила общо около 1929 гигатона лед само през 2015 г. Спрямо 2008 г. увеличението е с около 36 гигатона. Един гигатон се равнява на един милиард тона. Почти 90% от топенето на ледовете се е случило в западната част на Антарктида, „вероятно в отговор на затоплянето на океаните”, коментират изследователите.

Новото проучване като цяло потвърждава изводите от други наскорошни изследвания, но прави по-прецизен анализ на данните от сателитите. Това е така заради употребата на нова технология, която може да обработи повече данни от сателитите, отколкото беше възможно преди.

Подкрепи Economic.bg