Интервю | Лихвите по ипотечните заеми плавно ще нараснат до 2.8 – 2.9%

Българите купуват имоти, за да подобрят условията си на живот

Интервю | Лихвите по ипотечните заеми плавно ще нараснат до 2.8 – 2.9%

Снимка: Красимир Свраков

~ 10 мин.
Антония Симова Антония Симова

Пламена Тотева e директор пазар „Ипотечни кредити“ в Банка ДСК. Тя притежава над 15 години професионален опит в ипотечното кредитиране в Обединена Българска банка и Банка ДСК.

Данните на Българската народна банка показват, че Банка ДСК притежава най-големия портфейл ипотечни заеми в банковата система на България в момента в размер на около 5.7 млрд. лв. или около 26% от пазара на ипотечни заеми. Годишният ръст при ипотечното кредитиране нарасна до близо 24% през април, което е невиждан ръст от 2008 г. насам според данните на БНБ.

Темата е актуална и с оглед на последните действия на БНБ, с които регулаторът въведе допълнителна отчетност за банките в България на няколко специфични показателя, свързани с ипотечното кредитиране. Централната банка публикува и обширен доклад за състоянието на ипотечното кредитиране в страната, като посочи, че въпреки ускореното кредитиране ипотечният пазар не показва признаци на прегряване. 

Носи ли ускорената кредитна активност рискове за банковата система, накъде ще се движат лихвите по ипотечните заеми тази година и какви тенденции се наблюдават в сегмента на ипотечното кредитиране обсъждаме с г-жа Пламена Тотева.

Последвайте ни в Google Новини


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Threads