Лошите данни за БВП потопиха американските индекси

Единствено NASDAQ отчете ръст заради добрите финансови резултати на технологичните гиганти

Лошите данни за БВП потопиха американските индекси

Снимка: Unsplash

Индустриалният индекс на щатите Dow Jones понижи стойността си с повече от 200 пункта до ниво 26313.65, след като инвеститорите отчетоха рекорден спад в икономическата активност. Понижението беше ограничено от добрите финансови отчети за Q2 на технологичните компании, който излязоха на печалба. Единствено индексът NASDAQ съставен основно от технологични компании завърши деня на зелена територия, след като се покачи с 0.43% до 10587.81 пункта. Широкият индекс S&P 500 изостана с 0.38 на сто до 3246.22 пункта.

Данните от правителството на САЩ, публикувани в четвъртък, показаха, че брутният вътрешен продукт се е понижил с рекордните 32.9% през второто тримесечие. Въпреки рекордния спад, данните бяха по-добри от очакванията на икономистите, които прогнозираха понижение от 34.7%. Негативните данни в САЩ повлякоха и европейските борси, при което повечето сектори завършиха на отрицателна територия.

Немският индекс DAX завърши деня с понижение от 3.45 процента до 12379.65 пункта, докато търговията в Лондон изпрати индекса FTSE 100 под психологическата граница от 6000 пункта, след изоставане с 2.31%.

Цената на златото наруши най-голямата си серия на повишение, след 9 дневно възходящо движение, след като продавачите надделяха при ценообразуването. Въпреки слабия долар високите цени на ценния метал подтикнаха инвеститорите към къси продажби, което формира корекция. В края на деня златото се търгуваше при цена от 1957.35 долара за трой унция. 

Повишените случай на заразени в COVID-19 в САЩ и слабите икономически данни натежаха върху цената на петрола. Щатския лек суров петрол приключи деня при цена от 4.34 долара за барел, след като поевтиня с 2.36 процента. Сорта Брент се предлагаше при цена от 43.28%.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

През последния ден на седмицата пазарните участници ще разберат данните за личен доход и лични разходи в страната, които показват състоянието на икономиката в период на пандемия. Очакванията на анализаторите са за спад на показателите, което ако бъде потвърдено ще доведе до обезценяване на щатската валута.

Инструмент на фокус - Kandi Technology

Китайската компания за електрически електромобили обяви, че започва продажба на щатския пазар от следващия месец, което доведе до голям скок в цената на акциите. Вторничната реакция на пазара беше за бързо прибиране на печалбите, което доведе до корекция на цената. Възможно е спадът да се задълбочи до 76,4% от нивата на Фибоначи. Ако нивото на подкрепа удържи продажбите е очакваме повторен ръст на цената.

GBP/USD

Валутната двойка срещна силна подкрепа от пазара на фона на слабия щатски долар. Възходящото движение излиза извън горната граница на формирания канал, което може да даде натиск върху цената. При затваряне под линията на съпротива и формиране на низходящо пресичане от индикатора Стохастик може да очакваме корекция до 1,30. Предвид силния тренд късите продажби са доста рискови.

XAG/USD

На 4 часова графика среброто върна част от натрупаната печалба през последните дни, но остава над зоната на подкрепа, образувана от 50 периодната средна. Също така се образува тренд продължаващ модел, който ще даде сигнал за покупка при пробив над низходящата тренд линия. Подкрепа на нагласата за възстановяване ан възходящото движение имаме и от индикатора Стохастик, който образува възходящо пресичане.   

DAX

Немският индекс се намира под 50 периодната средна в низходящ тренд, но формира силна дивергенция, която показва, че може да се образува обръщане на текущото движение. Въпреки това нямаме достатъчно сигнали, за да смятаме, че има достатъчно сила да се развие устойчиво покачване на индекса. Може да се търси влизане в дълга позиция след пробив над 50 периодната SMA.

Коментари: 0