5 любопитни факта за Макао, която скоро ще е най-богатата страна в света

Макао е наричана \"Монте Карло на Изтока\", но има повече общи неща с Лас Вегас

5 любопитни факта за Макао, която скоро ще е най-богатата страна в света

Снимка: Pixabay

Кога част от Китай не е всъщност част от Китай? Когато става дума за Макао - автономна територия, която седи на южния бряг на суперсилата от Далечния Изток, която се управлява по собствено законодателство, правила и разпоредби, и чието богатство се върти точно около топчето на рулетката.

Според ново проучване на Международния валутен фонд (МВФ) Макао ще изпревари Катар като най-богатото място в света до 2020 г., пише британският в. "Телеграф".

Ето още 5 неща, които вероятно не сте знаели за автономната територия.

1. Това е последната европейска колония в Азия

На 13 април 1987 г. Португалия и Китай обявяват съвместна декларация, която обявява, че Макао, принадлежаща на Португалия повече от 400 години, ще стане "китайска" на 20 декември 1999 г. По времето, когато се случва преходът, Макао е последната европейска колония на азиатската земя, а Хонконг е претърпял подобен трансфер между Великобритания и Китай през 1997 г. 

В случая с Макао това той е завоюван от Португалия през 1557 г. и става пълна колония през 1887 г.

2. Има прилики с ХонконгМакао и Хонконг имат доста общи неща, освен физическата си близост. Макао се намира на около 40 мили югозападно от Хонконг, през устието на Перлената река. 

И двете са автономни територии, в рамките на "Една страна, две системи" - програма, създадена от китайския лидер Дън Сяопин през 80-те години, когато страната се опитва да си върне Хонконг и Макао обратно. Съгласно този принцип на Макао е позволено да запази контрола върху своята собствена (капиталистическа) икономика, правна система и имиграционна политика без (поне официално) намеса от Пекин. Това е предвидено да продължи до 2049 г. - 50 години след прехвърлянето на суверенитета.

3. Това е най-гъсто населеното място на планетата

Под "място" имаме предвид "страна" или "територия". Защото в този мащаб Макао наистина е много претъпкана. Разпростира се само на 11,8 кв. мили територия, но там се събират 650 900 жители. Това се равнява на 55 454 души на кв. миля. Което е много. 

Втората най-гъсто населена страна е Монако, която твърди, че има само 0.78 квадратни километра земя, но население от 38 400 души (49 236 души на кв. миля).

4. Богатството на Макао идва от залозите черно-червеноМакао е наричана "Монте Карло на Изтока", но има повече общи неща с Лас Вегас. Хазартът е практически религия, която се равнява на 50% от нейната икономика. 

Това не е нищо ново - хазартът е законен в Макао, тъй като е въведен от Португалия през 50-те години на миналия век. Така Макао остава единственото място "в" Китай, където хазарта е законен, което я прави огромна атракция за туристите от континенталната част и Хонконг. Това води до огромни приходи.

През по-голямата част от 20-и век китайските игри - като Фан Тан, версия на рулетка - доминират в казината. Но в последните 20 години, с цел увеличаване на приходите, се прави хазартна дестинация от западен тип, и така през 2007 г. Макао изпревари Лас Вегас по приходи от хазартни игри. Сходствата с хазартната столица на САЩ не свършват тук. Някои от хотелите в Макао са идентични стези във Вегас - като Wynn Macau и The Venetian Macau. Във Вегас ли сте, или в Китай? Няма значение, сър. Определете залога си.


5. Все още изглежда наистина португалскиПортугалия, може да се каже, с колонизирането предлага "сладка сделка". Когато се появява в Макао през 1557 г. Лисабон се съгласява да плаща 500 тала сребро (около 19 кг) годишно, за да използва това място в Далечния Изток като търговско пристанище. Тя оставя своя отпечатък върху ландшафта през следващите четири века. 

Колониалното ядро, Centro Historico de Macau (Историческия център на Макао), е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2005 г. и включва повече от 20 забележителности, които са като кръстопът между два свята.
Коментари: 0