Maersk съкращава работни места на фона на масова реорганизация

Близо една трета от персонала ще бъде засегната от промените

Maersk съкращава работни места на фона на масова реорганизация

Снимка: Unsplash

Maersk ще съкрати работни места при сериозна реорганизация на бизнеса си, която ще засегне една трета от персонала на корабния гигант. Причината - най-голямата шипинг компания в света се стреми да интегрира своите морски контейнерни и наземни логистични бизнеси, заяви във вторник базирания в Копенхаген транспортен концерн.

Maersk, която обработва около един на всеки пет контейнера, доставени по целия свят, е под натиск от инвеститорите си да ускори трансформацията си от тромав конгломерат. Намаляването на разходите и по-оптимистичните насоки миналия месец помогнаха да се удвои цената на акциите на компанията от март насам и във вторник те приключиха сесията с ръст от 1.05% до 9 664 крони.

Компанията продаде своите нефтени и газови активи през 2017 г. на френската компания Total като част от усилията й да се превърне в по-рационализирана компания, фокусирана върху бизнеса си с контейнери и вътрешна логистика за големи клиенти като Walmart и Nike.

По време на промените спедиторският бизнес Damco и ориентираният към Африка превозвач Safmarine ще бъдат интегрирани в Maersk до края на годината и техните марки ще престанат да съществуват, се казва в изявлението на Maersk.

Опростяването на организацията за съжаление ще повлияе на работни места поради дублиращи се роли и роли, които вече няма да са необходими“, заяви по-рано днес главният търговски директор Винсент Клерк във вътрешен имейл, изпратен до служителите на Maersk и видян от Reuters.

Говорител на Maersk заяви, че около една трета - между 26 и 27 хил. служители ще бъдат засегнати от преструктурирането. Компанията не каза колко ще бъдат съкратени, а вътрешният имейл също не дава подробности за броя на съкратените работни места.

Коментари: 0