Македония на светлинни години пред нас в здравеопазването

90% от завършващите медицина в България, заминават за чужбина

Македония на светлинни години пред нас в здравеопазването
4544 ~ 3 мин. четене
Автор: Кезим Медев

 Македония ни изпреварва с голяма преднина в здравеопазването. Това посочват проучванията и изследванията на HCP (Индекса на здравния потребител) международни индекси, чиято дейност е в сферата на здравеопазването и заболяванията. 


“Не е вярно, че промените в здравеопазването стават бавно и изискват голяма инвестиция. Нужна е само решителност в политиката на съответната държава и правилен модел за управление, като Холандския например. Да вземем за пример държава като Македония, която реши през 2014г. да реформира здравеопазването си, довери се на най- добре действащата здравна система в Европа  и със замах, за по-малко от година, напреднаха драстично, задминавайки съседите си от България и Сърбия и то с разлика“.

Това заяви в презентацията си д-р Арне Бьорнберг, бивш главен изпълнителен директор на Университетската болница на Северна Швеция и настоящ ръководител на HCP, днес на здравната конференция „Диагноза: Българско здравеопазване – състояние, лечение, перспективи", предаде репортер на Economic.bg.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз – др. Галинка Павлова представи част от проблемите в родното здравеопазване. Липса на стимул за лекарите, всеобщото недоволството към здравната политика, остарялата и съмнителна нормативна рамка, както и липсата на млади кадри, очаквано са основните недостатъци в българското здравеопазване, но основните проблеми, с който се съгласиха всички лектори на събитието, бе неадекватното управление на Здравната каса, както и неправилната политика от страна на държавата.

Интересна беше презентацията на проф. д-р Петко Салчев, който започна с данните, че 90% от завършващите медицина у нас заминават в чужбина, търсейки реализацията си в държави като Германия, Англия и Австрия.

„Презентацията е правена през 2014 г. и сами виждате колко актуална е и днес, дори нещата, които коментираме сега, са основните проблеми в здравеопазването ни от 20 години насам“, сподели Салчев. Той посочи и друг проблем, пред който сме изправени – трайното намаляване и застаряване на населението.

Според неговите думи, търсенето на решения за демографската криза не трябва да бъде дейност на едно или две министерства, а на цялата ни политика. Д-р Славчев засегна и темата с отчетите на Здравната каса, казвайки, че най-голямата тайна в здравеопазването са приходите на Здравната каса. Друга любопитна статистика, която представи, показва, че 1/3 от българското население е минало през болница през 2015г.

Българската Здравноосигурителна каса е неадекватен монопол, който не се страхува как управлява средствата си, защото няма никаква конкуренция. Около тази теза се обединиха специалистите, като според тях решението на проблема е, че в България трябва да има възможност потребителите на здравните услуги сами да избират как да си ги набавят, дали чрез Здравната каса или чрез частни застрахователи.

Разочароващ бе фактът, че нямаше представители на държавната власт, въпреки, че министърът на здравеопазването Петър Москов бе поканен и по последна информация, от екипа му бяха потвърдили участието на представители на министерството.

„При всички тези проблеми в здравната политика, при нарастващото недоволство и неподходящи реформи, властта не се интересува от подобни конференции. Конференции, чрез които първо могат да се отговорят на много от въпросите на обществото и второ, би могло да се роди някоя добра идея. Но ние ще се постараем да предадем всичко казано и дискутирано днес на хората, които трябваше днес да са тук“, заявиха организаторите на събитието. 

Подкрепи Economic.bg