Мей ще брани плана си за Brexit на границата между двете Ирландии

Британският премиер ще преговаря с Белфаст по въпроса за твърдата граница

Мей ще брани плана си за Brexit на границата между двете Ирландии

Снимка: БТА

572 ~ 1 мин. четене
Тереза Мей ще посети днес границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, за да убеди Белфаст, че планът ѝ за Brexit е най-добрият начин за избягването на твърда граница между двете Ирландии.

Британският премиер, която все още се възстановява от ударите, които понесе от оставките на редица членове на кабинета си – включително на министрите по Brexit и на външните работи Дейвид Дейвис и Борис Джонсън – също така ще призове ЕС да даде някаква основа в преговорите по отцепването на Обединеното кралство.

Мей отлетя за Северна Ирландия още в четвъртък на двудневно посещение. Тя иска да поговори лично с местните власти за решаването на въпроса ще се въведе ли след Brexit твърда граница с Република Ирландия – въпрос, който се превърне в най-спъващия преговорите по Brexit и който има потенциала да провали въпросните преговори.

При подаването на оставката си Борис Джонсън каза, че подходът на Мей по въпроса за границата между Ирландиите е най-голямата ѝ грешка в преговорите за Brexit като цяло.
Подкрепи Economic.bg