Международни финансови пазари: 8 декември

Цената на златото достигна най-ниското си ниво от четири месеца насам

Международни финансови пазари: 8 декември

Водещите щатски индекси се завърнаха на верния път след ден на печалби. След тревожните понижения от 0.9% в технологичния сектор от предходната седмица, в четвъртък NASDAQ записа трета поредна сесия в зелена територия, подкрепен от акциите на Facebook и Amazon. Технологичният бенчмарк добави 0.54% към цената си, докато Dow Jones и S&P500 напреднаха с по 0.29%, като междувременно инвеститорите продължаваха зорко да следят за новини от Вашингтон относно данъчната реформа в страната.

Европейските акции приключиха търговия с разнопосочни резултати, като DAX и CAC се повишиха съответно с 0.36% и 0.18%, а британския FTSE се раздели с 27 пункта, за да финишира на 7320. Телекомуникационният сектор се отчете с най-добри резултати и ръст от 1.28%, следван от банковия с покачване от 0.85%.

В макроикономически план индустриалното производство в Германия регистрира второ поредно месечно понижение, което според икономистите се дължи на допълнителните почивни дни, взети от работниците в редица сектори.

На форекс пазарите щатският долар продължи да наваксва позиции спрямо основните си конкуренти и очаквано доларовият индекс удари двуседмичен връх от 93.7.

Очакванията за прокарването на данъчната реформа в САЩ насочиха инвеститорите към по-рискови активи и цената на златото достигна най-ниското си ниво от четири месеца насам. В края на деня тройунция от ценния метал се търгуваше на цена от $1247.

Акценти днес

Щатското бюро по труда ще публикува данни за промяната в броя на заетите в неселскостопанския сектор за ноември, като по традиция това се случва всеки първи петък от месеца. Общото мнение е, че данните ще покажат нарастване на работната сила със 195 000 души.

Коментари: 0