МФ започна пореден ремонт на Наредба Н-18

Този път той е фокусиран върху облекчаване дейността на онлайн магазините

МФ започна пореден ремонт на Наредба Н-18

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Поредна промяна в Наредба Н-18 за касовите апарати подготвя финансовото министерство, става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект. С нея следва да се облекчи дейността на онлайн магазините.

Проектът за промяна в наредбата е първата стъпка към дигитализиране на отчитането в онлайн търговията и в същото време намаляване на щетите за хазната, която годишно губи по около 300 млн. лв. неплатени данъци при електронното пазаруване. Именно тази тема се разисква от Националната агенция за приходите (НАП) и бизнесът в последните седмици.

С промените ще бъде позволено при плащания с банкова карта да се издават електронни касови бележки, а при плащане в брой – да се дава хартиена.

Освен това ще отпадне ограничението със софтуера на електронния магазин търговците да управляват само онлайн продажбите. Сега се предвижда да се управляват всички продажби с един софтуер, включително и тези в традиционен магазин.

Предложената редакция цели облекчаване работата на електронните магазини, които приемат неприсъствени плащания и същевременно извършват продажби, за които е налице задължение за издаване на фискален/системен бон“, обясняват от финансовото министерство.

От там предлагат още, когато фискалният бон се издава преди получаване на плащането, продажбите да се регистрират в „отделен департамент“. Предложението отново е с цел облекчаване дейността на лицата.

В новите текстове в Наредба Н-18 ще бъдат отразени и промените в Закона за ДДС, които дадоха възможност на търговците да използват доброволно регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите (СУПТО). Ако решат да направят това, въпросните търговци ще получат някои отстъпки от НАП.

Предлаганите промени няма да доведат до допълнителни разходи нито за задължените лица, нито за НАП, пише в мотивите на проекта на МФ.

Очаква се финансовото министерство да изготви и други законодателни поправки, чрез които електронни касови бележки да се издават в бъдеще и в повече търговски обекти.

За електронните бележки като алтернатива на хартиените се говори още от миналата година, когато финансовото министерство под управлението на Кирил Ананиев се отказа да следи оборотите на всички търговци с нови фискални устройства.

Коментари: 0