Microsoft надскочи $1 трилион пазарна оценка

Компанията отчете по-силни от очакваните финансови резултати

Microsoft надскочи $1 трилион пазарна оценка

Снимка: Pixabay

536 ~ 2 мин. четене
Microsoft Corp. за кратко снощи прехвърли $1 трилион пазарна капитализация за първи път, след като мениджърите прогнозираха продължителен растеж на бизнеса в облачните компютри.

Базираната в Редмънд, Вашингтон компания победи оценките на Уолстрийт за тримесечна печалба и приходи, задвижвани от неочакван тласък в приходите на Windows и оживен ръст в бизнеса с облачни технологии, който достигна десетки милиарди долари продажби.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 4,4% до 130,54 долара в края на търговията след прогнозата, направена на конферентен разговор с инвеститорите, с което компанията изпревари по пазарна капитализация Apple Inc ($ 980 милиарда). 

През последните месеци двете технологични компании, както и Amazon.com Inc последователно ставаха най-скъпите в света компании по пазарна оценка.

Акциите на Microsoft са се увеличили с около 23% през тази година, след като достигнаха рекордните 125.85 долара по време на редовните часове на търговия.

Главният финансов директор Ейми Худ заяви пред инвеститорите, че Microsoft очаква да види ръст през четвъртото фискално тримесечие в бизнес подразделенията, които отговарят за Azure и Office 365.

За третото тримесечие, приключило на 31 март, растежът на Azure се забавя до 73%, при 76% през второто тримесечие. Майк Спенсър, ръководител на Microsoft за връзки с инвеститорите, заяви, че спадът е приблизително в съответствие с прогнозата на компанията.

Приходите на "търговския облак" на Microsoft, които включват бизнеса на Azure, Office 365 и LinkedIn, са 9,6 млрд. долара през това тримесечие, което е с 41% повече от предходната година, но по-малко от 48-процентния растеж през предходното тримесечие.

Така нареченият "интелигентен облак" на Microsoft, който съдържа услугите на Azure, отчете приходи от 9,65 млрд. долара, над оценките на Wall Street за 9,28 млрд. долара, според IBES данни на Refinitiv. 

Microsoft заяви, че поделението може да достигне 11,05 милиарда долара приходи в четвъртото фискално тримесечие.

Общите приходи нарастват с 14% до 30,57 млрд. долара, като надминаваа средната оценка на анализаторите от 29,84 млрд. долара, според данни на IBES от Refinitiv.

Нетната печалба нараства до 8,81 млрд. долара, или $ 1,15 на акция, от 7,42 млрд. долара, или 96 цента на акция година по-рано.
Коментари: 0