На още 35 туроператора ще бъде отнета регистрацията

Причината е изтекла задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“

На още 35 туроператора ще бъде отнета регистрацията

Снимка: Economic.bg/Архив

Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 35 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на дейност, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

Припомняме, че през март 2019 г. Министерството на туризма започна процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора. През 2018 г. същото се случи с други близо 200 дружества.

Според Закона за туризма всички дружества, предоставящи туроператорски услуги, трябва да имат активни полици, сключени със застраховател по смисъла на Кодекса за застраховането и предоставени на министъра на туризма за вписване в НТР. Законът не предвижда възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидна сключена застраховка.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и представители на сдружения на туроператори и туристически агенти.

Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в с. Равда,  София, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Хасково, Кюстендил и Несебър.

Туроператорите, чиято регистрация ще бъде прекратена, няма да бъдат премахнати от регистъра, но имената им ще бъдат оцветени в червено. Общо регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър са 3 450.

Коментари: 0