„УниКредит Булбанк“ очаква 7.8% спад на реалния БВП в България

Много бързо и силно възстановяване ще дойде след острата рецесия, смята Кристофор Павлов

„УниКредит Булбанк“ очаква 7.8% спад на реалния БВП в България

Снимка: Unsplashed

1300 ~ 1 мин. четене

Спад от 7.8% на реалния БВП в България през тази година, очаква главения икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов. Това означава, че рецесията, предизвикана от пандемията от коронавирус ще бъде по-остра от тази, предизвикана от световната финансова криза през 2008 г. 

„Пандемията от коронавирус вероятно ще предизвика краткотрайна, но остра рецесия тази година, последвана от силно и бързо възстановяване през идните години“, коментира той. 

„Добрата новина е, че очакваме възстановяването да бъде много по-силно и бързо от възстановяването след рецесията, предизвикана от световната финансова криза през 2008 г.“ – добави Павлов.

Най-засегнатите отрасли и дейности са туризмът и хотелиерството, автомобилната индустрия – особено секторите, свързани с веригата на доставки, строителството, транспорта и логистиката. 

„Свидетели сме както на положителни, така и на отрицателни последици. Някои компании в секторите на транспорта, логистиката и доставките успяха да разширят своя бизнес благодарение на заявките за доставки по домовете. Времето за доставка също се подобри поради намаления трафик. Има и компании, които успяха да променят и адаптират своето производство към новата реалност, насочвайки се към изработване на материали за защита и санитарни продукти, вещества и оборудване. От друга страна, сериозни предприятия в хранително-вкусовата и преработвателната промишленост или фармацията, въпреки увеличеното търсене, се сблъскаха със значителен недостиг и липса на доставки поради икономическите сътресения в Китай/Азия и дори Италия”, коментира Ралука Попеску, директор на Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране в УниКредит Булбанк.

Коментари: 0