Много по-малко задлъжнели сме от германците и американците

Няма нищо фатално да взимаме кредити по празниците, ако бъдем внимателни, смята Владимир Каролев

Много по-малко задлъжнели сме от германците и американците
Българинът средно е много по-малко задлъжнял от германеца и американеца. Факт е, че повечето българи нямат големи спестявания и когато има повече поводи за харчене, взимат кредити и в това няма нищо фатално, заяви икономистът Владимир Каролев пред Nova TV по повод на излязлата през декември статистика, че всеки пети българин ще вземе кредит по Коледа. 

"Има два източника да вземеш пари за по-малко време. Единият са роднините. Другият са бързите кредити, които предоставят фирми и някои банки. Тук трябва да се внимава, защото има фирми, които не са етични. Наскоро комисията за защита на потребителите провери над 40 фирми и намери нарушения в 6 от тях.", заяви икономистът. 

Има две асоциации на фирмите за бързи кредити и е добре да четем малките букви в договорите и да се уверим, че фирмата, с която подписваме, принадлежи към едната от двете организации, посъветва още Каролев.

"Не е страшно, че всеки пети българин взима заем, важно е обаче да бъдем внимателни. Когато някой тегли бърз кредит, той трябва да го върне бързо, защото иначе наистина може да се наложи да плаща неколкократно по-голяма сума.", каза икономистът. "Важното е човек да знае, че нито той, нито държавата може да живее вечно на кредит."

"9,9% безработица означава, че всеки десети българин е без работа", заяви Каролев по отношение на основните икономически индикатори за страната в сравнение с предходните години. "Работещите българи обаче са по-добре, защото например в технологичните сектори доходите нараснаха средно с 18%. Ако си в строителния бранш обаче това не е така, там ръстът на доходите е много малък. Тоест нещата зависят от сектора, но като цяло 2015 г. е по-успешна, а аз очаквам 2016 г. да е по-добра от нея. За да се случи това, трябват реформи. Остава проблемът с инвадилдните пенсии, ранното пенсиониране на служителите в МВР, реформата в здравеопазването", посочи още икономистът.
Коментари: 0