МОН няма да отменя външното оценяване

Заради липсата на действащ парламент

МОН няма да отменя външното оценяване

Снимка: Красимир Свраков

216 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Националното външно оценяване (НВО) след 10. клас няма да бъде отменяно, съобщават от Министерство на образованието. Те посочват, че изпитите са задължителни според Закона за предучилищното и училищното образование, като отлагането им може да стане само с решение на Народното събрание, както се случи през миналата учебна 2019-2020 г., но сега политическата ситуация не го позволява.

„В настоящата ситуация това не е възможно, защото няма действащ парламент. Форматът на изпитите е заложен в държавния образователен стандарт за оценяването на резултатите от обучението на учениците през 2016 г. А още преди началото на настоящата учебна година, с цел прозрачност и предвидимост, моделите на НВО бяха оповестени на сайта на МОН“, заявяват от МОН.

В съобщението се посочват още, че през тази учебна година няма основание изпитите да бъдат отменени или включеният в тях учебен материал да бъде съкратен, защото образователният процес не е прекъсван. От МОН посочват още, че през тази година броят на реално взетите часове всъщност е по-голям от предишни години заради липсата на грипни ваканции и екскурзии.

„Както и останалите външни оценявания, това в 10. клас има голямо значение за разработването и прилагането на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието на ниво паралелка, училище, регион държава. То е ключово и за останалите образователни системи и измервано през международните изследвания“, казват от МОН.

Коментари: 0