Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания заради Brexit

Излизането на Обединеното кралство от ЕСще продължи да оказва натиск надолу върху частните инвестиции и икономическия растеж

Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания заради Brexit

Снимка: БТА

700 ~ 1 мин. четене

Агенцията за кредитни рейтинги Moody's понижи кредитния статус на Великобритания, позовавайки се на спад в икономическата сила вследствие на пандемията от коронавирус и продължаваща несигурност във връзка с Brexit.

Тъй като правителството се бори да задържи втора вълна и управляващите са по д натиск за допълнителни разходи за защита на бизнеса и работните места, Moody's понижи рейтинга на държавния дълг на Обединеното кралство с една степен до Aa3 от Aa2.

Рейтинговата агенция заяви, че очаква публичните финанси да се влошат в резултат на пандемията, въпреки че очаква общата тежест на дълга да се стабилизира през следващата година, което ще доведе до спад на „отрицателната перспектива“, свързана с рейтинга, до „стабилна“ .

Brexit беше „обвинен“ и за по-слабата прогноза за растеж и постъпления от данъци през следващата година, въпреки уверенията от №10, че икономиката на Обединеното кралство ще процъфтява.

Борис Джонсън заяви в петък, че Обединеното кралство трябва да се приготви за изхода от Brexit без сделка.

Moody's заяви, че провалът „да управлява промяната по предсказуем и изграждащ доверие начин е очевиден по отношение на подхода на Обединеното кралство към Brexit, в неспособността му да постигне резултат, който репликира ползите от Членството в ЕС и в подхода му за прилагане на споразумението, постигнато с ЕС до момента“.

„Дори да има търговска сделка между Обединеното кралство и ЕС до края на 2020 г., тя вероятно ще бъде с тесен обхват и следователно излизането на Обединеното кралство от ЕС, според Moody's, ще продължи да оказва натиск надолу върху частните инвестиции и икономическия растеж“, добави агенцията.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg