МС определи цената на 3-дневното преиздаване на шофьорски книжки

Сумата е тройно по-голяма от стандартната услуга

МС определи цената на 3-дневното преиздаване на шофьорски книжки

Снимка: МВР

4655 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Таксата за ускорено преиздаване на шофьорска книжка ще бъде тройно по-голяма от обикновената услуга. Това става ясно от приетите от правителството днес промени в Тарифа №4, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. По аналогия с експресното издаване на лична карта или паспорт, и свидетелството за управление на моторно превозно средство ще може да се получи до третия ден от подаването на заявлението.

Тази възможност беше одобрено от 44-тото Народно събрание, на финала на неговия мандат, през март тази година. Преди седмица пък Министерският съвет прие постановлението, с което одобрява новата услуга, а днес се определя и таксата. А тя е 75 лв.

Размерът на таксата е определен след анализ на извършените разходи при предоставянето на ускорената услуга, като са отчетени организацията на работния и технологичния процес, се посочва в мотивите към правителственото решение.

Услугата обаче не важи за първо издаване на шофьорска книжка. Тя е предвидена само при изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено „Пътна полиция“ при Столичната дирекция на вътрешните работи или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

Според действащата към момента тарифа, за да бъде издадена шофьорска книжка в срок от 30 дни, каквато е обикновената услуга, хората до 58 години плащат 25 лв., а тези между 58 и 70 години – 11 лв. За хората с трайни увреждания, които имат решение от ТЕЛК, таксата е 3 лв., а всички хора над 70-годишна възраст, са освободени от заплащане на такса.

Подкрепи Economic.bg