15 000 на протест в Германия срещу расизма и ксенофобията

Нов митинг в Кьолн, този път против насаждането на омраза

15 000 на протест в Германия срещу расизма и ксенофобията

Над 15 000 души изразяват гражданската си позиция срещу ксенофобията и расизма на митинг в Кьолн. Основната причина за демонстрацията под наслов „Да превърнем Кьолн в най-толерантния град“ е изказването от миналата седмица на германския вътрешен министър Томас Майзиер, според който крайната десница в Германия насажда омраза към бежанците.

Поредицата от демонстрации срещу ислямизацията на германското общество в Кьолн активизира либералните организации и те организираха контрапротест в подкрепа на емигрантите.

Няма информации за безредици или инциденти по улиците. През месец октоври тази година десни радикали предизвикаха масови сбивания с полицията, като над 50 служители на реда бяха ранени. Тогава протестът беше срещу поддръжниците на радикалния ислям и безпрепятстваното движение на нелегални бежанци на територията на Германия.

Негативно отношение срещат и емигрантите от България и Румъния, които според Майзиер пристигат във ферералната република единствено за да се възползват от социалната система. Съображенията му са свързани с правилото за свободно движение, което предполага в Германия да пристигат емигранти, които възнамеряват да учат, работят и плащат редовно данъците си.

През май месец друг голям митинг беше предизвикан от визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, когато 40 000 души излязоха по улиците на Кьолн. Организатори на протестите тогава бяха представителите на общностите на турските алауити, които изповядват умерена форма на ислям и от дълго време се противопоставят на турския премиер. В Германия над 1.5 млн. човека от турски произход оформят най-голямата емигрантска общност.

Коментари: 0