Над $1 трлн. са инвестирали китайците в чужбина

Подтикнати от рецесията, те масово да прехвърлят активите си отвъд граница

Над $1 трлн. са инвестирали китайците в чужбина
84 ~ 2 мин. четене

Китайците са инвестирали малко над 1 трлн. долара в имоти, акции и облигации в чужбина от средата на 2005 г. до средата на 2015 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank, включени в годишния доклад на компанията The Wealth Report.

Заплахата за забавяне на китайската икономика окуражава гражданите на страната и бизнесът да ускорят прехвърлянето на богатство в чужбина, което е още едно предизвикателство пред властите в Пекин, отбелязва Reuters.

Лиам Бейли от Knight Frank посочва, че китайските инвеститори са се активизирали на пазара на имоти във Великобритания най-вече през последните 3 години в опит да диверсифицират портфейлите си. Според него в момента китайците са най-голямата група активни купувачи на пазара на имоти в Лондон.

Активността им продължава да се засилва, въпреки че някои банки, сред които HSBC, Standard Chartered и DBS Group Holdings, ограничиха предлагането на ипотеки за някои китайски граждани.

Бейли очаква китайските инвестиции в имоти във Великобритания и САЩ да се засилят през следващите 10 години. Обемите обаче много ще зависят от решенията на централното правителство в Пекин.

„Големият проблем пред китайското правителство е балансът между желанието му да контролира инвестициите в чужбина и балона при цените на активите в Китай“, посочва анализаторът. Той допълва, че като даде възможност на китайските инвеститори да диверсифицират портфейлите си, властта ще подпомогне облекчаването на напрежението на местния пазар на активи.

Инвеститорите от още 4 държави са вложили повече от 1 трлн. долара в активи в чужбина за същия период, показват още данните на консултантската компания. Британците например са „изнесли“ от страната 1,88 трлн. долара, ирландците – 1,32 трлн. долара, а гражданите на Хонконг – 1,7 трлн. долара.

Безспорни шампиони обаче са американците с инвестиции в размер над 7,3 трлн. долара за десетилетието.

Подкрепи Economic.bg