Над 1000 български първокурсници влизат в британски университети въпреки Brexit

България е в Топ 10 на европейските страни с най-голям брой студенти на Острова

Над 1000 български първокурсници влизат в британски университети въпреки Brexit

През последните 5 години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием. 

От влизането си в ЕС до сега България е в Топ 10 на европейските страни с най-голям брой студенти на Острова, като изпреварва страни с голямо население като Румъния и се нарежда заедно с Германия, Испания и Италия, съобщават консултантите на „Интеграл Образователни програми“, координатор на проекта „Световно образование“ в България.

Наплив на български студенти да учат в университетите в Великобритания има и тази есен. Над 550 първокурсници, приети да учат от тази есен, получиха ценни указания и пакети с документи за регистрация, настаняване и кредитиране на образованието им на Острова.

Българи ще се обучават в над 100 британски университети, като най-предпочитаните са Ковънтри (Coventry University), за където ще отпътуват над 80 българи, 31 български студента очаква лондонският Гринуич (University of Greenwich), а над 20 българи ще посрещнат от тази есен елитните Абърдийн (University of Aberdeen), Ланкастър (Lancaster University), университетът Уестминстър (University of Westminster) и разположеният на брега на океана и предпочитан от българи - Портсмут (University of Portsmouth).

Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври, до когато първокурсниците трябва да са свършили основни технически неща, за да започнат обучението си.

Срещата за ориентация се организира от международния проект „Световно образование", с който традиционно пътуват между 60% и 80% от студентите ни в Обединеното кралство. Тя дава възможност бъдещите колеги от един университет да се запознаят още преди да отпътуват от България.

Във Великобритания българите са предпочели да изучават специалности като Изкуства и дизайн, по която ще се обучават над 100 българи, Международен бизнес мениджмънт, по която кандидатите са нараснали три пъти в сравнение с миналата година и са над 90. Следват Компютърни науки, Медии и комуникации, Психология, Политически науки, Архитектура и Правни науки.

Сред първокурсниците за двете държави тази есен най-много са възпитаниците на Втора английска гимназия в София, Софийската математическа гимназия, Националната търговско-банкова гимназия, Математическата гимназия в Русе, Френската гимназия в София и Първа английска гимназия - София.

Очакванията са тази година общият брой български първокурсници да е около 1000

Интересът към образованието в Англия остава непроменен след Brexit, тъй като условията за кандидатстване за българи са без промяна. Британското правителство потвърди прием при същите условия и за новата 2018 г., поради което тази есен се очаква бум на кандидатите за Острова, тъй като финансирането на обучението им там е гарантирано за пълния период на обучение.

Коментари: 0