Над една трета от автобусите у нас са без колани

Лабораториите за изпитания предлагат да направят безплатни анализи на автобусите за преоборудването

Над една трета от автобусите у нас са без колани

Снимка: МТИТС

504 ~ 1 мин. четене
Над една трета от автобусите у нас са без колани. От общо 17 000 автобуси, които са преминали технически прегледи, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите, каза заместник-министърът на транспорта Ангел Попов. По думите му, част от тях технологично разполагат с възможност за оборудване с предпазни колани.

В транспортното ведомство се проведе среща на депутати и експерти от ИА „Автомобилна администрация“ с представителите на техническите служби за проверка на изправността на превозните средства. Основна тема на дискусията бяха технологични предложения във връзка с предстоящо изменение на Закона за автомобилните превози за въвеждане на задължително изискване за оборудване на автобусите с маршрутни разписания над 30 километра с обезопасителни колани.

По време на срещата лабораториите за изпитания на превозни средства предложиха да направят безплатен анализ на автобуси, които в момента са без колани, за да изготвят разчети колко време и средства ще са необходими за преоборудването. 

Представителите на техническите служби бяха категорични, че поставянето на колани в автобусите може да спаси повечето потенциални жертви при пътен инцидент. Те дадоха пример с шофьора на автобуса, който катастрофира край Своге в края на август – той единствен е ползвал предпазен колан и е оцелял с минимални наранявания.

Обменът на информация между ИА „Автомобилна администрация“ и техническите служби ще продължи.
Подкрепи Economic.bg