Най-мирните страни в света

България се нарежда на 29 място

Най-мирните страни в света

България е на предна позиция в класацията на най-мирните страни в света - Световния индекс на мира на организацията Институт за икономика и мир, съобщава в. "Гардиън". Страната ни е на 29-о място от 163 страни в света, изпреварвайки всичките си съседи и голяма част от държавите в ЕС.

Исландия отново е обявена за най-мирната страна в света, следвана от Дания, Австрия, Нова Зеландия и Португалия. В дъното са Сирия, Южен Судан и Ирак. България изпреварва всичките си съседи, като Румъния е на 31-во място, а Сърбия на 48-мо.

Гърция и Турция са съответно на 82-ро и 145-о място. САЩ са на 103-о място, а Русия - едва на 151-во.

Индексът показва, че 81 страни са станали по-спокойни през изминалата година, докато положението се влошава в 79. Светът става все по-опасно място и в момента има само 10 държави, които могат да се считат за напълно свободни от конфликт, според авторите на 10-ия годишен Global Peace Index.

Влошаването на конфликта в Близкия изток, липсата на решение на кризата с бежанците и увеличаване на смъртните случаи от големите терористични инциденти са допринесли за това светът да е по-неспокоен през 2016 г., отколкото през 2015 г.

Организацията изчислява още, че войните и тероризмът са стрували на света 13,6 трилиона долара през 2015 година.

Коментари: 0