Най-щедрите нации в света

България заема 120-то място в класацията

Най-щедрите нации в света

Снимка: Pixabay

Фондацията за благотворителност CAF представи доклада за най-щедрите нации в света. Тя изследва 1,3 млн. души в 126 държави относно това колко често те са дарявали средства за благотворителност, колко често са помагали на непознати хора в нужда и колко често са участвали като доброволци в благотворителни инициативи през последните 10 години. 

Интересен факт е, че в топ 10 попадат Индонезия и Шри Ланка, които са едни от най-бедните нации в света. Една от причините за щедростта им е религията, която изповядват. Списъскът се оглавява от американците, които винаги са готови да даряват, да помагат в извънредни ситуации и да бъдат доброволци. 


Ето и топ 10 на най-щедрите нации в света:

10. Индонезия
9. Шри Ланка
8. Нидерландия
7. Великобритания
6. Канада
5. Ирландия
4. Австралия
3. Нова Зеландия
2. Мианмар
1. САЩ

Снимка: CAF


България заема 120-то място в класацията, а на дъното е Китай, където едва 11 на сто от населението дарява пари, а само 5% са доброволци. Въпреки, че страната е на 2-ро място по милионери в света, средната класа надделява и съставлява няколкостотин милиона души. Сред останалите страни на дъното на класацията се нареждат Гърция, Йемен, Сърбия, Литва и други. 


Снимка: CAF
Коментари: 0