Най-високите сгради в света

Те са построени в последните десетилетия

Най-високите сгради в света
11611 ~ 2 мин. четене

За почти половин столетие, от 1931 г. до 70-те години Empire State Building държи титлата за най-високата сграда в света.

Само за тези 40-ина години светът се е променил много в посока строителство на високи сгради. Днес небостъргачът в Манхатън дори не е в десятката на най-високите в света.

Най-високата съвременна сграда се намира в Близкия Изток, а в много азиатски държави небостъргачите изникват като гъби след дъжд.

Според скорошни съобщения строителни компании в Ирак планират да подобрят сегашния рекорд, построявайки нова най-висока сграда.

Вижте кои небостъргачи държат челните места в момента:

9. Кулите Петронас – Куала Лумпур, Малайзия – 451,9 метра

 

Те са построени от държавната петролна компания Петронас. Тя е основен възложител на строежа, като влага 800 млн. щ. долара. Останалата част от разходите се поемат от други малайзийски компании, разпределящи помежду си офисното пространство. Кулите са свързани помежду си със сложно изграден мост. Строени са между 1992 и 1998 г.

8. Международния търговски център – Хонконг – 484 метра


108-етажният небостъргач отвори врати през 2010 г.

7. Тайпе 101 – Тайпе,  Тайван – 508 метра


Нарича се така, защото има 101 етажа. От 2004 до 2010 година е най високият небостъргач в света.

6. CTF Finance Centre, Гуанджоу, Китай – 530 метра


Сградата все още се строи, очаква се да е готова през 2016 г. Ще има 111 етажа и ще се ползва като конферентен център, хотел, обсерватория, мол и офис сграда. Това е вторият от двата небостъргача над Перлената река в града, наричани Guangzhou Twin Towers.

5. One World Trade Center – Ню Йорк, САЩ – 541,3 метра


Небостъргачът, наричана още Кулата на свободата, бе издигнат на мястото на падналите две кули на Световния търговски център при терористичните атаки на 11 септември 2001 година в Ню Йорк. Той е най-високата сграда в Западното полукълбо. Строителството бе завършена през юли 2013 г.

4. Международен финансов център Ping An – Шензен, Китай – 600 метра


Той също е в строеж, ще има 115 етажа и се очаква да бъде завършен тази година.

3. Абрадж Ал Байт (Abraj Al-Bait Towers) – Мека, Саудитска Арабия – 601 метра


Небостъргачът е разположен в сърцето на най-святото място на исляма, на самия вход на джамията Масджид ал-Харам и постройката Кааба, където всички мюсюлмани се кланят в течението на молитвата.

Сградата има зала за молитви, способна да събере 4 000 вярващи, а също и 5-звезден хотел, където да се настанят мюсюлманите, стичащи се ежегодно в Мека за хаджилък. Естесвено, има и търговски център, паркинг, конферентни зали, както и вертолетни площадки. Завършена е през 2012 г.

2. Кулата Шанхай (Shanghai Tower) – Шанхай, Китай - 632 метра


Небостъргачът със спираловидна форма е символ на амбициите на китайския мегаполис.

1. Бурдж Халифа – Дубай, ОАЕ – 828 метра


Небостъргачът, известен преди завършването си и като Бурдж Дубай, е най-високата конструкция в света. Строителството започва на 21 септември 2004 г., а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година. Има 160 етажа – най-много в света. Държи няколко световни рекорда, включително за най-висока джамия, на-висок плувен басейн, най-висока външна наблюдателна площадка.

Подкрепи Economic.bg