НАСА повтаря подвига на братята Райт... на Марс

Американската космическа агенция ще тества полет с малък хеликоптер – първият подобен в историята на човечеството

НАСА повтаря подвига на братята Райт... на Марс

Снимка: НАСА

Автор: Economic.bg

НАСА се надява да отбележи момент, подобен на събитието от 17 декември 1903 г., когато братята Райт осъществиха първият в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат. Утре, 19 април, Американската космическа агенция ще опита да вдигне миниатюрен хеликоптер, който да кръжи над повърхността на Марс. Както и преди 117 години, и сега се предвижда полетът на Ingenuity („Изобретателност“) – двуроторен дрон, задвижван със слънчева енергия - да е кратък, пише Reuters.

Полетът на братята Райт продължи само 12 секунди, като тяхната машина измина едва 37 метра. Ако всичко върви по план, сега 1.8-килограмовият апарат ще се издигне бавно нагоре до височина от 3 метра над марсианската повърхност, ще се задържи на място за 30 секунди, след което ще се завърти, преди да се спусне леко надолу и ще кацане на четирите си крака.

Макар че самите показатели може да изглеждат по-малко амбициозни, реално този апарат ще лети на 173 милиона мили от Земята, над обширен марсиански басейн, наречен кратер Джезеро. Успехът на „Изобретателност“ зависи от прецизно изпълнените предварително програмирани инструкции за полет, използвайки автономна пилотна и навигационна система.

Моментът, който екипът ни чакаше, почти настъпи“, каза мениджърът на проекта „Изобретателност“ МиМи Аунг по време на скорошен брифинг в лабораторията за реактивно задвижване (JPL) на НАСА близо до Лос Анджелис.

Роторният робот бе пренесен на Червената планета, привързан към корема на марсохода на НАСА Perseverance - мобилна астробиологична лаборатория, която кацна на 18 февруари в кратера Джезеро след близо седеммесечно пътуване в космоса.

Въпреки че полетният тест на дрона трябва да започне около 10.30 ч утре сутрин (българско време), данни, потвърждаващи резултата от него, не се очаква да достигнат контрола на мисията преди 14.15 ч, пише Reuters. Той ще бъде предаван на живо на сайта на космическата агенция.

НАСА очаква да получи изображения и видеозаписи на полета, които инженерите на мисията се надяват да заснемат с помощта на камери, монтирани на хеликоптера и марсохода, който ще бъде паркиран на 76 метра от полетната зона на хеликпптера.

Ако тестът успее, апаратът ще предприеме няколко допълнителни, по-дълги полета през следващите седмици, въпреки че ще трябва да почива между четири и пет дни между всеки, за да презареди батериите си.

Той няма система за самонастройка, така че ако кацне лошо, това ще бъде краят на мисията“, каза Аунг. Неочаквано силен порив на вятъра е една потенциална опасност, която може да развали полета.

НАСА се надява, че технологична демонстрация, отделена от основната мисия на марсохода за търсене на следи от древни микроорганизми, проправя пътя за въздушно наблюдение на Марс и други дестинации в Слънчевата система, като Венера или луната на Сатурн - Титан.

Докато Марс притежава много по-малка гравитация за преодоляване от Земята, атмосферата му е едва 1% от плътността на земната, което представлява предизвикателство за аеродинамиката. За да компенсират, инженерите са оборудвали апарата с лопатки на ротора, които са по-големи (дълги 4 фута) и се въртят по-бързо, отколкото би било необходимо на Земята.

Дизайнът беше успешно тестван във вакуумни камери, за да се симулират марсиански условия, но остава да се види дали ще лети на Червената планета.

Малкият, лек самолет вече е преминал ранен критичен тест, демонстрирайки, че може да издържи на настъпване на студ, тъй като на Марс нощните температури падат до минус 90 градуса по Целзий, използвайки само слънчева енергия за презареждане и отопление на вътрешните компоненти .

Планираният полет беше отложен с една седмица заради техническа грешка по време на пробно завъртане на роторите на хеликоптера на 9 април. НАСА заяви, че оттогава проблемът е разрешен.

Коментари: 0