Немски фирми: бежанците не са готови за пазара на труда

Ангела Меркел кани ръководители на компании за решаването на проблемите с мигрантите

Немски фирми: бежанците не са готови за пазара на труда

На всички е известно, че германският канцлер Ангела Меркел продължава своята политика на отворени врати за бежанци от страните в Близкия Изток и Африка. За решаването на проблема с мигрантите и ангажирането им в работна сила Меркел е поканила в Берлин ръководителите на най-големите компании в страната.

От фирмите смятат, че по-голямата част от мигрантите не знаят немски език и нямат съответстваща квалификация. В допълнение, ситуацията се влошава и от несигурността относно разрешенията за пребиваване в страната, поради което няма яснота колко дълго бежанците могат да работят в Германия.

На анкета на Ройтерс отговарят 30 компании и обясняват, че са наели на работа общо 63 бежанци. Някои компании са отказали да предоставят информация за наетите работници, защото смятат това за неетично.

От 63-те наети служители 50 са взети на работа в куриерската фирма DHL, където мигрантите се занимават със сортиране и доставки на писма и колети. По думите на представители на DHL, компанията е взела предвид това, че около 80% от бежанците нямат висока квалификация, затова са им предложили работа, за която не са необходими технически умения и немски език.

Според сегашната ситуация става все по-ясно, че ранните оптимистични прогнози, че бежанската вълна би могла да стимулира икономическия растеж и да спомогне за облекчаване на недостига на квалифициран персонал, не са се сбъднали. В същото време, в Германия, според някои оценки, през 2030 г. населението в трудоспособна възраст ще се свие с 6 милиона души.

Коментари: 0