Неочакван скок на британската инфлация през май

Това поставя под въпрос бъдещето на лихвените проценти на Острова

Неочакван скок на британската инфлация през май

Снимка: Pixabay

296 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Инфлацията в Обединеното кралство неочаквано скочи до 2.1% през май, след като почти всички ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса бяха отменени и потребителското харчене нарасна, сочат официалните данни, цитирани от BBC. Според Службата за национална статистика (ONS) покачването от отчетените през април 1.5% се дължи на увеличилите се разходи за дрехи, горива, храни и напитки.

От службата поясняват, че понастоящем инфлацията е на най-високото си ниво отпреди пандемията, което най-вероятно ще подтикне дебат във Великобритания за това дали лихвените проценти трябва да се повишат. Икономистите на Банката на Англия прогнозираха, че инфлацията през май ще е 2%, а според правителствените икономисти тя трябваше да стигне до 1.8%.

Темпът на инфлация отново се повиши през май и сега е над 2% за първи път от лятото на 2019 г. Поскъпването през този месец бе водено от цените на горивата, облеклото, както и на хранителните продукти. Очакваме този темп нагоре да продължи“, заяви  главният икономист на ONS Грант Фицнер.

Карън Уорд, главен пазарен стратег в JP Morgan Asset Management, заяви, че параметрите от май са „твърде голяма изненада“, добавяйки, че движенията през следващите три месеца ще бъдат „решаващи за бъдещите лихви“.

Подкрепи Economic.bg