7 неща за Covid-19, които най-много тревожат бизнес лидерите

Доклад на Световния икономически форум предупреждава за нарастващата социална нестабилност

7 неща за Covid-19, които най-много тревожат бизнес лидерите

Снимка: Pixabay

2438 ~ 3 мин. четене

Продължителната рецесия е най-голямото притеснение за ръководителите на компании във връзка с пандемията от коронавирус. Но има и още много аспекти, които ги тревожат.

Бизнес лидерите също така са загрижени за свързания с кризата скок на фалитите, високите нива на безработица сред младите хора и засилването на кибератаките, произтичащи от преминаване към дистанционна работа, според доклад на Световния икономически форум (WEF), Marsh & McLennan и Zurich Insurance Group, съобщава CNN.

Авторите са изследвали близо 350 специалисти по риска на висши позиции в големи компании по света. Според доклада, публикуван във вторник, две трети от анкетираните посочват продължителната глобална рецесия като "най-притеснителния" риск, пред който са изправени техните компании. 

Авторите на доклада също отбелязват увеличеното неравенство, отслабването на климатичните ангажименти и злоупотребата с технологии като рискове, произтичащи от пандемията Covid-19. 

Проучването е проведено през първите две седмици на април.

От него се вижда, че 7-те основни риска за бизнес лидерите са свързани с продължителна рецесия, фалити, кибератаки, продължителни щети за някои сектори, нарушения във веригите за доставки, засилени гранични проверки на хора и стоки, както и ново глобално избухване на вируса.

Политиците по целия свят сега се стремят да извадят икономиките си от индуцираните от коронавируса спадове, като отворят отново бизнеса, училищата и транспорта, като същевременно ограничават риска от втора вълна от инфекции, която може да наложи ново спиране.

Международният валутен фонд заяви миналия месец, че очаква глобалният БВП да се свие с 3% през 2020 г., което е най-дълбокият спад в икономиката след Голямата депресия през 30-те години.
„Covid-19 намали икономическата активност, изисквай трилиони долари в спасителни пакети като мерки и вероятно ще предизвика структурни промени в глобалната икономика, тъй като страните планират възстановяване и възраждане“, казват авторите на доклада на WEF.

"Натрупването на дълг вероятно ще натовари правителствените бюджети и корпоративните баланси в продължение на много години ... развиващите се икономики са изложени на риск от потъване в по-дълбока криза, докато бизнесът може да се сблъска с все по-неблагоприятни модели на потребление, производство и конкуренция", добавят експертите, изготвили доклада.

МВФ очаква държавният дълг в развитите икономики да нарасне до 122% от БВП тази година от 105% през 2019 г. Отслабването на фискалните позиции в големите икономики е притеснение за 40% от анкетираните изпълнителни директори, като авторите на доклада предполагат, че днешните разходи може да доведе до нова ера на строги икономии или повишаване на данъците.

На въпроса за техните най-големи опасения за света, анкетираните споменават високите нива на структурната безработица, особено сред младите хора, и ново глобално огнище на Covid-19 или различно инфекциозно заболяване.

"Пандемията ще има дълготрайни ефекти, тъй като високата безработица влияе на доверието на потребителите, неравенството и благосъстоянието, и поставя под въпрос ефективността на системите за социална защита", казва в изявление Питър Гигер, главен директор по риска в Zurich Insurance Group.

"Със значителен натиск върху заетостта и образованието - над 1.6 милиарда ученици не са били в училище по време на пандемията - ние сме изправени пред риск от ново изгубено поколение. Взетите решения сега ще определят как тези рискове или възможности се разиграват", добави той.

Докато солидарността, създадена от пандемията от коронавирус, предлага възможността за „изграждане на по-сплотени, приобщаващи и равни общества“, според авторите на доклада, социалната нестабилност, произтичаща от засиленото неравенство и безработицата, е възникващ риск пред глобалните икономики.

„Увеличението на дистанционната работа за висококвалифицирани работници вероятно ще създаде още повече дисбаланси на пазара на труда и нарастващи премии за тези с най-мобилни умения“, казват те.
Вече има доказателства, които показват, че работниците с ниски доходи и мигрантите носят основната тежест на икономическите резултати от мерките за блокиране.Докладът също така установява, че напредъкът в ангажиментите за опазване на околната среда може да спре.
Докато новите работни практики и отношението към пътуванията може да улесни осигуряването на по-ниско въглеродно възстановяване, „пропускането на критерии за устойчивост при усилията за възстановяване или връщането към глобална икономика с интензивни емисии“ рискува да затрудни прехода към по-чиста енергия, казват авторите.
Те предупреждават, че по-голямата зависимост от технологиите и бързото внедряване на нови решения, като например проследяване на контакти, биха могли „да се окажат предизвикателство за връзката между технологиите и управлението“, с трайно въздействие върху обществото като недоверие или опасения за злоупотреби.
Коментари: 0