Ангелкова се надява зам.-министър Ботев да се оттегли

Той е назначен в моето ведомство по настояване на Валери Симеонов и Патриотичния фронт, отсече министърът на туризма

Конфликт в туризма

Ангелкова се надява зам.-министър Ботев да се оттегли

Снимка: BGNES

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли от поста си. Това заяви тази сутрин самата шефка на туристическото ведомство в Пловдив. Министърът откри ежегодната Международна среща на туроператорите.

Става дума за зам.-министъра на икономиката с ресор „Туризъм“ в правителството на Пламен Орешарски, който запази поста си и в служебния кабинет на Георги Близнашки. На 20 ноември той също така бе преназначен от премиера Бойко Борисов и в този кабинет.

Ангелкова обаче намекна, че това не е направено с нейно съгласие - Ботев е бил назначен за неин заместник „по изричното настояване“ на лидера на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов. Тя свърза името на Бранимир Ботев с редица „неудачи в бранша като липса на статистика, ясна рекламна политика и изоставане по европейски проекти“.

Общо двама ще бъдат заместниците на Ангелкова, която бе министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Близнашки. Тя остана в правителството на Борисов като министър на туризма. На въпроса как ще работи с Бранимир Ботев тя отговори, че се надявала „той да се оттегли от поста“.

Бранимир Ботев бе определен през юли 2013 г. за зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор "Туризъм" след консултации с част от организациите в бранша. Назначаването му обаче предизвика протестна декларация на редица други туроператорски организации.

Днес Николина Ангелкова е в Пловдив за откриването на ежегодната Международна среща на туроператорите. Представители на 90 туроператорски фирми от 16 държави по целия свят пристигнат в града за събитието. Във форума участват и над 120 представители на бизнеса от града и региона.

Очакват се представители от Англия, Египет, Индия, Русия, Мароко, Грузия, Италия, Черна гора, Дания, Унгария както и от съседните ни Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция. Отделно от Китай ще пристигне 18-членна делегация с представители, както на бизнеса, така и на местните администрации.

Подкрепи Economic.bg