Нов закон предвижда премахване на марките минерална вода

Предлагат името на марката ще се замени с наименованието на извора

Нов закон предвижда премахване на марките минерална вода

Снимка: Pixabay

Нов закон предвижда търговските марки минерална вода да бъдат заменени с името на извора. Предложението предизвика гневни спорове в бранша и бе прието коренно различно от двете организации в сектора.

Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), в която членуват около 70% от фирмите в сектора, смятат, че подобна промяна ще доведе до размиване отговорността за качеството на продукта. Така всеки ще може да бутилира вода с неясен произход и да я пусне на пазара. Така например може да узакони продажбата на вода от чешмата, смятат от асоциацията. От друга предложените промени ще заличат съществуващи марки и инвестиции във водния сектор.

Вносителите на предложението мотивират нововъведението с намаляване на административната тежест. От АПБНБ отбелязват, че те пропускат факта, че тук става въпрос за живота и здравето на хората, а не просто за някаква бюрократична пречка, съобщава Би Ти Ви.

"Ако на пазара се пусне вода, която е нечиста или заразена, няма да е ясно кой я е произвел и доставил до магазина, нито кой е разрешил да се подреди по рафтовете", категорични са противниците на идеята.

От Съюзът на безалкохолната промишленост в България посочват в становището си, че основен принцип на европейската директива е 2009/54/ЕС е "видът на водата и имената на изворите да определят търговското описание на бутилираните натурални, минерални и изворни води,  а не търговските брандове".

Законопроектът е минал вече през две обществени обсъждания. От АПБНБ допълват, че с така предложените промени се връща опцията на едно находище да бутилират едновременно няколко концесионера. 

В България има 144 доказани находища на минерални води, от които се експлоатират само 13.
Коментари: 0