Нова технология обещава да направи bitcoin лесен за разплащания

Разработчиците я сравняват с технологията http за достъп до уеб-сайтовете

Нова технология обещава да направи bitcoin лесен за разплащания
3449 ~ 2 мин. четене

Bitcoin е разкъсван от противоречия: да съхранява стойност като "цифрово злато" или да бъде интернет еквивалент на парите в брой, използвани за всекидневни покупки. На това се дължи напрежението в сърцевината на продължаващата отдавна „гражданска война” около bitcoin. Засега преобладава идеята, че bitcoin трябва да е по-скоро "цифрово злато".

Една технология, която би могла да превърне тази цифрова валута в средство за евтини и бързи разплащания, достигна важна точка в развитието си миналата седмица, пише Quartz. Тя е наречена Lightning Network и bitcoin обществото я очакваше от години.

Bitcoin се затруднява от нарастващите обеми трансакции. В момента криптовалутата обработва около три трансакции в секунда, докато мрежата на Visa извършва над 3600 трансакции в секунда. Един от начините за увеличаване на капацитета на bitcoin за трансакции е да се увеличи размерът на неговите „блокове”, които са пакети от трансакции, които британските „копачи” добавят към блокчейн технологията на всеки 10 минути. Този подход обаче е спорен, защото размерът на блоковете е зададен в началото от мистериозния създател на bitcoin Сатоши Накамото и критиците на този подход казват, че промяната му фундаментално ще промени природата на bitcoin, правейки възможна по-голямата му централизация.

Вместо да се присъединява към битката за промяна на размера на bitcoin блоковете, Lightning Network е отделен протокол, който надгражда върху блокчейн технологията. Това е един вид „втори слой”, за който анализаторите смятат, че ще помогне за премахване на затрудненията в капацитета за трансакции на bitcoin. Аналогия, използвана от разработчиците на Lightning Network, е протоколът за прехвърляне на хипертекст (http), който прави възможен достъпа до сайтовете. Http работи въз основа на протоколите TCP/IP, които отговарят за насочване на всички интернет битове към съответните им местоназначения.

Подкрепи Economic.bg