Нови 3 млн. безработни в САЩ в началото на май

Май е третият пореден месец на огромни загуби на работни места

Нови 3 млн. безработни в САЩ в началото на май

Снимка: БТА

840 ~ 1 мин. четене
Глобалната коронавирус криза продължава да тежи на пазара на труда в САЩ, като миналата седмица отново милиони американци, включително работници с бели якички, са кандидатствали за обезщетения за безработица, след като ударът от пандемията вече се прелива в по-широка част от икономиката, предаде Ройтерс.

Новите молби за обезщетения за безработица са 2.981 милиона за седмицата, приключила на 9 май, съобщи Министерството на труда. Въпреки че това е намаление спрямо 3.176 милиона през предходната седмица и бележи шестия пореден седмичен спад, броят остава изненадващо висок.

Анкетирани от Reuters икономисти очакваха заявленията за обезщетения за безработица да 2.5 милиона през последната седмица. Исковете постепенно намаляват, след като удариха рекордните 6.867 милиона през седмицата, приключила на 28 март.

Седмичният доклад отразява напълно очакванията на икономистите за трети пореден месец с огромни загуби на работни места през май. Докладът идва ден, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди за "продължителен период" на слаб растеж и застой на доходите.

През април икономиката загуби зашеметяващите 20.5 млн. работни места - най-стръмното потапяне на пазара на труда след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, тъй като предприятията бяха затворени, за да се забави разпространението на COVID-19.
Коментари: 0