Новите данъчни декларации вече са на сайта на НАП

Срокът за подаване е от 1 януари до 2 май 2017 г.

Новите данъчни декларации вече са на сайта на НАП
На сайта на Националната агенция за приходите вече са публикувани новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г.  Това съобщават от приходната агенция. 

От НАП напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите започва на 1 януари и изтича на 2 май 2017 г. (тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). 

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. 

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г. 

Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2016 г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г., като ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г. 

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.
Коментари: 0